U Kini je zabranjeno gledati ljude u oči, a u Italiji, Španiji…

Uvek se radujemo putovanjima i do istih odbrojavamo dane. Uspomene koje ponesemo sa putovanja ostaju upamćene i zabeležene na različite načine. Da bi odmor ostao u lepom sećanju i da bi prošao bez neprijatnih situacija, važno je da se prethodno informišemo o destinaciji koju želimo da posetimo, kao i o navikama koje bismo morali da prilagodimo zemlji u koju putujemo.

ŠPANIJA – Poštujte sagovornika

Kada razgovarate sa Špancima, uvek stanite blizu sagovornika i zadržite pogled na njemu bez obzira na druge stvari koje vam možda odvlače pažnju. Time pokazujete da poštujete sagovornika, što je veoma bitno za izgradnju prijateljskih odnosa.

Foto: pixabay.com

Ne žvaćite žvaku i ne držite ruke u džepovima kada ste u javnosti ili kada razgovarate sa nekim, jer to doživljavaju kao izraz nepoštovanja i može vas koštati njihove naklonosti.

ITALIJA – Bakšiš za konobara je uvredljiv čin

U Italiji napojnice u restoranima i barovima nisu obavezne, jer je osoblje dobro plaćeno i napojnice često smatra uvredljivim činom. To treba znati jer  se u potpunosti razlikuje od običaja u Srbiji u kojoj upravo napojnicama obezbeđujete naklonost konobara.

Foto: pixabay.com

KINA – Ne gledajte sagovornika u oči

U Kini bi trebalo izbegavati direktan kontakt očima jer se on smatra nepoštovanjem druge osobe. Kinezi to rade kada su ljuti na nekoga, pa ukoliko ste u njihovoj blizini i želite da ostanete u dobrim odnosima – ne gledajte ih u oči.

Foto: pixabay.com

TURSKA – Prikladno odevanje

Kada ste u poseti Turskoj, poštujte islamske običaje odevanja i izbegavajte neprikladnu odeću. Žene bi trebalo da izbegavaju previše izazovnu odeću kako bi izbegle neželjenu pažnju.

Foto: pixabay.com

U kupovini se uvek i obavezno cenkajte (osim u regularnim marketima), jer Turci smatraju uvredom ako to ne činite. Štaviše, pojedinci će vas posmatrati kao manje inteligentne ili nesposobne.

FRANCUSKA – Ne ostavljajte hranu u tanjiru

Foto: pixabay.com

Francuzi su jako ponosni na svoju kuhinju, pa se preporučuje da u restoranu turisti naruče po nekoliko jela. Ako ostavite hranu u tanjiru – to može uvrediti kuvara.

Piše: Tijana Ćosović

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *