KARLOVE VARI-GRAD BANJSKOG TURIZMA

Karlove Vari odnosno Karlova banja,nalaze se nalazi se 120 km od zapadno od Praga,na slivu reka Ohra i Tepla.To je najpoznatija,najatraktivnija i najveća češka banja.

Legenda kaže da je Karlo IV po kojem je banja dobila ime otkrio izvore mineralne vode prilikom lova na jelene,tada je taj prostor bio nenaseljen.Jednom prilikom neko od njegovih goniča bio je ranjen pa je pao u vruću izvorsku vodu.Nemoćan da ustane ostao je u njoj da leži sve dok mu rana nije zarasla.Videvši to Karlo IV je rešio i sam da isproba hoće li ga ova lekovita voda spasiti kostobolje.Ubrzo je uočio da ga kosti sve manje bole,da mu lekovita voda prija i zahvaljujući Karlovoj reumi,nastala je ova mondenska banja.

Ne zna se tačno kada je grad osnovan,ali predpostavlja se da je to bilo sredinom XIV veka. 1370. godine dobija privilegiju slobodnog grada.Sam grad se razvio oko lovačke kuće Karla IV,tačnije oko njegovog gotskog tornja koji je bio podignut na steni.Ispod njega je 1520. godine podignuta Gradska većnica.

XVIII vek možemo nazvati razdobljem kada dolazi do procvata ovog grada.Car Josif I potvrdio je Karlovim Varima sve njegove privilegije,pri čemu ga je direktno označio kao slobodni kraljevski grad.U prvoj polovini XIX veka za razvoj ove banje posebno je bio značajan doprinos Habzburgovaca.Karlove Vari bile su veoma odane bečkom dvoru,pa su ih vladari nagradili novcem koji je ulagan u dalji razvoj banje.U XIV veku Karlove Vari postaju mesto na kojem se okuplja tadašnja elita.Posete svetski značajnih ličnosti postale su uobičajna pojava.Tada se Karlove Vari okreću elitnom turizmu.Poslednju deceniju XIX veka obeležila je izgradnja modernih banjskih objekata.

Banja ima 64 izvora mineralne lekovite vode,ali koristi se samo 12.Među sobom se razlikuju što po hemijskom sastavu,što po temperaturi koja može da varira između 38 i 63 stepena.Ovi termalni izvori predstavljaju ekonomski osnov grada,pa gradske vlasti čine sve kako bi ih zaštitili.

Voda se pije kod izvora iz posebnih keramičkih lončića,polako ali odjednom.Uglavnom se pije ujutru na prazan želudac kako bi lekovita svojstva vode mogle da imaju veći efekat.Broj posetilaca u ovom banjskom lečilištu je u stalnom porastu.

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *