OTVARANJE IZLOŽBE „IKONE BANATSKE EPARHIJE“ U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN,29.MART 2019. GODINE

U petak, 29. Marta u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19:00 časova,biće otvorena izložba pod nazivom „Ikone Banatske eparhije“.

Izložba je produkt značajnog i obimnog posla u oblasti zaštite kulturnih dobara,te će biti prikazani rezultati rada na zaštiti i konzervacji ikona  na dasci i platnu skupljenih na teritoriji Banatske eparhije.

Organizovano sakupljanje ikona koje više nisu u bogoslužbenoj upotrebi započeto je pre tri decenije na inicijativu Pokrajinske komisije za zaštitu spomenika kulture,SIZ-a kulture Vojvodine i u saradnji sa institucijama koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturnog nasleđa,kao i sa eparhijskim Upravnim odborom i arhijerijom Banatske eparhije.

Posetioci će na izložbi „Ikone Banatske eparhije“ imati priliku da vide radove poznatih slikara 18. i 19. veka: Zografa Petra,Zografa Prvula,Šerbana Popovića,Nedeljka Popovića,Jovana Četirevića Grabovana,Teodora Ilića Češljara,Dimitrija Popovića,Georgija Miškovića,Nestora Bogdanovića,Konstantina Pantelića,Živka Petrovića,ali i nepoznatih ikonopisaca 18. i 19. veka.Pored pomenutih autora,biće izložena i četiri dela Uroša Predića.

Takođe,na izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin biće rekonstruisan ikonostas Šerbana Popovića iz ečanske crkve.

Autori izložbe su Dragojla Živanov,istoričar umetnosti – muzejski savetnik i Ratomir Kulić,vajar – konzervator.Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Biljana Dimkić Krčmar,istoričar umetnosti.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *