MANIFESTACIJA “MUZEJI ZA 10“,OD 13.DO 19.MAJA 2019.GODINE

Manifestacija „Muzeji za 10“,peti put po redu održava se od 13. do 19. maja 2019. godine i obuhvatiće obeležavanje „Međunarodnog dana muzeja“,“Evropske noći muzeja“ i „Nacionalne nedelje muzeja“.Svake godine najveća nacionalna muzejska inicijativa,privuče oko 200.000 posetilaca.

Tokom sedam dana progarama u 46 gradova Srbije,76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija priprema brojne sadržaje.Osim izložbi,od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana,posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja,interaktivnih radionica za decu i odrasle,predavanja,projekcija filmova,predtava i performansa,promocija knjiga,koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema,ujedno tema „Međunarodnog dana muzeja“,“Muzeji kao središta kulture:budućnost tradicije“,fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama.Nekada statične institucije,muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji,još više okrenuti ka publici i zajednici,fleksibilniji,prilagodljiviji i dinamičniji.

Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje,a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju,razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Ove godine „Međunarodni dan muzeja“ i „Evropska noć muzeja“ se obeležavaju istog dana,u subotu 18.maja 2019.godine.Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Više o programima može se naći na  veb sajtu www.muzejisrbije.rs.

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *