Pobednik se vratio na Kalemegdan! (FOTO)

Statua Pobednika, jedan od simbola Beograda, vraćen je na postament na platou Gornjeg grada na Kalemegdanu posle 125 dana restauracije.

Posted by Popodne sa Milošem Lazićem on Четвртак, 13. фебруар 2020.

Za vraćanje Pobednika i ovog puta, kao i kada je skinut sa postolja, angažovana je kran dizalica. Spomenik  je renoviran u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Gotovo sat vremena trajalo je prebacivanje skulpture na postament specijalnom dizalicom.

Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika rekla je za N1 da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

Sigurno da je za svakog Beograđanina važan ovaj simbol i iskreno se nadam da će posle ovog renoviranja narednih 100 godina i dalje biti i gledati prema Beogradu i Beograđanima. On sa jedne strane dostojanstveno nadgleda sve ono što radimo, a sa druge strane šalje i tu poruku Beograda koji gleda u bolju budućnost“, rekao je okupljenim novinarima gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Foto: Svetislav Stefanović

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli drugog septembra 2019. godine.

Bronzana skulptura je demontirana 10. oktobra 2019. godine i odneta u atelje vajara Zorana Кuzmanovića, gde su preduzeti kompleksni radovi na restauraciji. U međuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu. Кrajnji rok za završetak svih radova je početak marta 2020. godine.

Piše: Tijana Ćosović

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *