Jedinstven muzej šibica u Srbiji!

Nekadašnja jugoslovenska glumica i kostimograf Jasna Novak imala je jednu neobičnu ljubav i hobi. Sakupljanje kutija šibica. Pored ovog muzeja koji se nalazi u Sremskim Karlovcima, sličan se nalazi u Švedskoj pa se zato naš u Srbiji ubraja u jedinstvene muzeje na svetu.

Muzej se prvenstveno nalazio u porodičnoj kući gde je Jovana Popović Benišek, akademska slikarka i likovni pedagog, osnovala i predstavila ovu bogatu kolekciju.

 

Početak same kolekcije je počeo još polovine prošlog veka dok je Jasna boravila u Pragu. U ovom gradu postojalo je mesto gde su se okupljali ljubitelji ovog hobija, danas nazvani filumenisti, a Jasnina kolekcija sakupljenih kutija šibica i nalepnica poreklom iz raznih delova sveta se sve više uvećavala. U to vreme, njena kolekcija je brojila čak 20.000 primeraka!

 

Pravo je uživanje razgledati brižljivo očuvane eksponate, ali se takođe može uočiti razvoj i napredak u oblasti dizajna, kao i marketinga. Kroz primerke sa raznim motivima, različitim materijalom i različitih oblika mogu se ispratiti društvene promene tokom poslednjih 170 godina.

Danas kolekcija broji oko 40.000 primeraka, ali je i to samo deo čitave kolekcije. Muzej je premešten na novu lokaciju i molete ga posetiti u Ulici Patrijarha Rajačiča 2 u Sremskim Karlovcima.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *