ČARI SARDINIJE

Sardinija je drugo po veličini ostrvo u Mediteranu,a nalazi se na zapadnoj obali Italije. Popularno je  među Italijanima,ali i među turistima širom sveta.

Ovo ostrvo je idealno za kupanje,uživanje na suncu i belom pesku. Istorijski je  veoma važno,i na njemu su građevine koje potvrđuju da je bilo naseljeno pre više od 8.000 godina. Na čitavom ostrvu se nalaze istorijski spomenici.

Glavni grad Sardinije je Kaljari,ujedno je i najveći,nalazi se na južnom delu ostrva. Poseduje jednu od najdužih plaža na Sardiniji-Poetto,dugačka je osam kilometara i karakteristična je po kristalno čistoj vodi i belom sitnom pesku.Oko Kaljarija se nalaze i jezera u kojima može da se vidi veliki broj flamingosa.

Na severu Sardinije se nalazi gradić Algero,koji je poznat po najfinijim koralima. U njemu se mogu videti arhitekture iz 16-og veka,a dominiraju kule koje su se koristile za odbranu grada.Grad ima veliki broj plaža,a jedna od najlepših je Marija Pija,gde se može osetiti miris borove šume,dok je more plitko i toplo.

Što se tiče plaža na ostrvu,ulaz se skoro nigde ne plaća,a na mnogima je zabranjeno postavljanje suncobrana i peškira.

Ono što na mnoge turiste ostavlja najjači utisak je Neptunova pećina,koja obiluje pećiskim nakitom i smatra se jednom od najlepših. Do nje se može doći brodom ili peške. Osim nakita,posebnu draž ovoj pećini daje jezero koje je povezano podzemnim kanalom sa morem-Lamarmora.

Na Sardiniji se nalaze i dva seoca koja se smatraju najlepšim u Italiji,a to su Bosa i Kastelsardo.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *