„MARTOVSKI FESTIVAL“ – BEOGRADSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA,OD 27. DO 31.MARTA 2019.GODINE

„Martovski festival“- 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. godine u Domu omladine Beograda,koji je i organizator događaja.Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd,Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije,Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala je „Lukoil Srbija“.Festival su podržali:Italijanski institut za kulturu,Living Pictures,Alma Quattro,Miamiam restoran,Mezestoran Dvorište,Kafeterija,Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva,producenata,distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala,novinara i kritičara,studenata i profesionalaca.To je mesto za promociju dokumentarnog,animiranog,kratkometražnog i eksperimentalnog filma,platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja,kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive,pažljivo odabrane aktuelne naslove,koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica biće 200 dinara,dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 5 dana,a publici će prredstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija:dokumentarni film do i preko 50 minuta,eksperimentalni film i video art,animirani film i kratki igrani film-kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.Planirane su brojne specijalne projekcije,stručni programi i tribine za profesionalce i studente,susreti i razgovori sa gostima festivala,master-klasovi i drugi prateći programi.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4000 domaćih i inostranih filmova.Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Pri festivala,u pojedinačnim kategorijama,kao i za 4 strukovne nagrade-za najbolju režiju,kameru,montažu i dizajn zvuka/muziku.

Više informacija o programu festivala može se naći na veb sajtu www.martovski.rs.

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *