STAROEGIPATSKA MUMIJA NESMIN „BEOGRADSKA MUMIJA“ U STALNOJ POSTAVCI NARODNOG MUZEJA U BEOGRADU

Narodni muzej je jedan od retkih u Evropi koji ima arheološko kulturno dobro staroegipatsku mumiju.Mumifikovani ljudski ostaci kupljeni su u Luksoru u Gornjem Egiptu,februara 1888.godine.Kupio ih je mokričanin Pavle Riđički i iste godine ih poklonio Narodnom muzeju u Beogradu.

Stručno vođenje će biti organizovano 06.aprila od 12:00 časova.Zainteresovane posetioce kroz staroegipatsku zbirku vodiće Ivana Mihić,arheolog Narodnog muzeja u beogradu.

Ime mumifikovane osobe je Nesmin,što znači „onaj koji pripada bogu Minu“.Nesmin je bio sveštenik u hramu staroegipatskog boga plodnosti Mina,zadužen za oblačenje i odeću statue božanstva.Živeo je oko 350.-300. godine pre naše ere u Akhmimu,nekih 200km nizvodno od Luksora.U trenutku smrti pokojnik je bio star oko 50 godina,visine oko 165 cm.Ruke su mu prekštene na grudima,desna preko leve,a nokti na rukama i nogama su pozlaćeni.Oči su zamenjene veštačkim nemetalnim umecima.Srce.središte uma po egipatskim verovanjima,ostalo je u telu,dok su pluća izvađena.

Mumifikovano telo umotano je u brojne slojeve lanenih ovoja,čija je završna površina potom premazana smolastom materijom.Od amuleta su otkriveni: devet manjih i jedan veći džed stub od fajansa,dva amuleta od fajansa sa predstavom trijade iz Ozirisovog kruga božanstva (Neftis-Horus-Izida),udžad oko od lapis lazulija,boginja Maat i amulet srca od zlatnog lima,kao i ogrlica od naizmenično nanizanih loptastih i duguljastih fajansnih perli.

Među najvažnije priloge spada svitak papirusu tzv. Knjiga mrtvih.Ovo je mumija koja još uvek unutar ovoja leve mišice pokojnika,blizu srca čuva nerazmotan svitak papirusa u originalnom kontekstu.

Drveni kovčeg u kojem se nalazi mumija antropoidnog je oblika.Poklopac i dno kovčega oblikovani su po od po jednog velikog komada tamariksovog drveta,dok su dodatni manji uklopni delovi,njih 52,pričvršćeni za kovčeg pomoću tutkala i tiplova.Na sredini donjeg dela poklopca,vertikalno teče dvostubačni hijeroglifski natpis,poznat kao 191.poglavlje egipatske Knjige mrtvih: „Za povratak duše u telo“ ili paragraf iz tekstova poznatih kao Knjige slavljenja Ozirisa.Ovaj natpis je veoma redak i poznato je tek dvadesetak primera u svetu.

Nabavku specijalne vitrine za čuvanje i izlaganje mumije finansirao je Grad Beograd – Sekretarijat za privredu za potrebe razvoja turizma i obogaćivanje turističke ponude.

Pored staroegipatske mumije,u stalnoj postavci se mogu videti i sledeći  predmeti koji potiču iz starog Egipta: Staroegipatski kovčeg Nefer-renepet,Ušabti figure,Skarabeji,Privesci božanstava Tot i Tauret,Udžad oko,Ogrlica od fajansa,Džed stubovi.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *