Simbol Užica: Turistička atrakcija Užički grad

 

Penjući se od Užica ka Zlatiboru nećete moći a da ne primetite veličanstveno zdanje koje vas vraća nekoliko vekova u prošlost.

Stari grad, Užički grad simbol je grada Užica godinama unazad i jedna od najatraktivnijih lokacija u Zlatiborskom okrugu.

Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka kada je tvrđava bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366-1373. godine pripadala je županu Nikoli Altomanoviću sve do sukoba sa knezom Lazarom i banom Tvrtkom, kada je Nikola zarobljen i oslepljen. Grad je nakon toga pripao knezu Lazaru, ali je u svojim zidina-ma sačuvao autentični novčić Nikole Altomanovića, koji je pronađen tokom arheoloških iskopavanja na Starom gradu, i koji potvrđuje istorijsku atentičnost užičkog župana.

Ostaci Užičkog grada leže na visokom grebenu koji sa tri strane okružuje reka Đetinja. Prema zapadu, jugu i istoku strme litice, visoke i do 50 m, kao jaki prirodni bedemi spuštaju se do reke, tako da je prilaz gradu bio je moguć samo sa severa ali i tu su vertikalne strane branile prilaz najvišem delu utvrđenja, čineći ga maltene neosvojivim. Položaj grada vekovima je izazivao divljenje putnika i prolaznika koji su prolazili pokraj njegovih bedema i razrušenih zidina.   

Nakon izvršene rekonstrukcije ovaj istorijski lokalitet zablistao je punim sjajem i dostupan je za sve posetioce. Na Stari grad će ponovo vikendom moći i posetioci, posebno Užičani za koje tvrđava znači mnogo više od starih zidina. Sve grupe posetilaca biće u pratnji turističkog vodiča koji će ih upoznati sa bogatom istorijom ove građevine.

autor: Jelena Nemeš

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *