Gužve na graničnim prelazima Grčke – gde je najkritičnije?

U julu i u avgustu je uvek gužva na granicama za Evzoniju, kada Srbi i Makedonci kreću na more. Ista situacija se događa i na bugarsko-grčkim prelazima. Na gužvu se može naići i u 3 sata ujutru na ulazu u Grčku.

U petak, 10. juna, biće produženi vikend u Makedoniji i tada se mogu očekivati gužve za ulazak u Grčku, a 12. juna (nedelja) biće gužva za izlazak iz Grčke.

Za vikend oko 9. jula očekuju se gužve na Evzoniji zbog praznika Kurban Bajram koji se proslavlja neradno za većinu Makedonaca.

Na praznik Ilinden, 02. avgusta, veliki broj građana Makedonije prelazi preko granice Grčke. Pri kraju meseca, 28. avgusta za praznik Uspenje presvete Bogorodice, takođe se očekuju gužve, pogotovo na prelazima Dojran i Evzoni. Na Dan nezavisnosti, 08. septembra, očekuju se poslednje kritične tačke na graničnim prelazima.

 

Prelaz Prohor Pčinjski

Policija sa granice Preševo preporučuje porodicama sa malom decom ovaj prelaz kod istoimenog manastira, jer su zadržavanja dosta kraća. Vozači se kod Vranja isključe kod autoputa, a potom treba samo pratiti putokaze.

 

Prelaz Dojran

Kada su na prelazu Evzonije veće gužve, prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) je dobra alternativa. Sa novog autoputa vozači se isključuju kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo se vozi do prelaza Dojran.

 

Ostali prelazi koji se takođe mogu koristiti su Medžitlija-Níki kod Bitolja i Kulata-Promahonas preko Bugarske.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *