OTVARANJE IZLOŽBE „POLA VEKA U MANAKOVOJ KUĆI“ , BEOGRAD , 8.FEBRUAR 2019. GODINE

U Manakovoj kući se u petak 8.februara u 13:00 sati otvara izložba „Pola veka u Manakovoj kući“.

Ovom izložbom Etnografski muzej u Beogradu obeležava pedestogodišnjicu svog rada u ovom biseru starobalkanske arhitekture.Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića,koja se nalazi u Makanovoj kući,bila je osnovni razlog da se ovaj objekat i Crnilovićeva zbirka povere na čuvanje Etnografskom muzeju u Beogradu i njegovim kustosima etnolozima.

Izložba se otvara na dan rođenja Hristifora Crnilovića (Vlasotince,1886-1963),slikara,profesora slikanja,etnografa amatera i kolekcionara narodnih rukotvorina i znanja. Crnilović je svoju zbirku poklonio gradu Beogradu sa željom da bude stalno prikazana pod nazivom Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića.

Grad je ovu zbirku,koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana,čine i biblioteka,arhivska građa,negativi i fotografije,kao i Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena,na upravljanje i čuvanje poverio Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva stalna izložba Narodne nošnje i nakita centralnobalkanskog područja XIX veka i u prvim decenijama XX veka,svečano je otvorena 17.novembra 1968.godine,a i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu i očuvanosti.

Od vremena kad se Etnografski muzej u nju uselio,Manakova kuća je postala svojevrsni kulturni centar u kom se,u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja,priređuje mnoštvo izložbi,raznovrsnih događaja (promocije,predavanja) i zanatskih i kreativnih radionica.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *