OTVARANJE IZLOŽBE „VASA POMORIŠAC-OD TRADICIJE DO MODERNE“,BEOGRAD 01.MART 2019.GODINE

U petak,01. marta 2019.godine,sa početkom u 13:00 časova,u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu,biće otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Vasa Pomorišac-od tradicije do moderne“.Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem,Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima.Premijerno je bila predstavljena u zrenjaninskom Muzeju od sredine decembra prošle godine do sredine februara ove godine.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža),ilustracija,kao i dokumetarni materijal,koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca,od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću),ratni,minhenski i međuratni period (Beograd,London,Pariz),kao i angažovanje u umetničkoj grupi, „Zograf“.Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjanin),kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

Izložbu u Domu vojske Srbije će otvoriti Danijela Vanušić,pomoćnik ministra kulture i informisanja.Tokom trajanja,svakog ponedeljka u 13 časova biće upriličena autorska vođenja za publiku.

Autori izložbe su viši kustos-istoričar Olivera Skoko i kustos – istoričar umetnosti Ivana Arađan.Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks.Izložba će trajati do 20. marta 2019. godine.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *