MART U SPOMEN ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

Program za Međunarodni dan žena „Mami na dar“,od 4. do 15. marta 2019.godine

  Prateći program izložbe – Umetnička školica

U okviru edukativnih programa za decu predškolskog i školskog uzrasta i aktuelne izložbe dečijih radova Umetnička školica,Spomen – zbirka Pavla Beljanskog i Predškolska ustanova Radosno detinjstvo Novi Sad,organizuju osmomartovski program „Mami na dar“.Obeležavajući Međunarodni dan žena (8.mart),organizovane su posete muzeju koje podrazumevaju druženje najmlađih sa roditeljima,pre svega mamama,pri čemu deca preuzimaju ulogu kustosa i vodiča kroz stalnu postavku muzeja i izložbu njihovih radova.U programu,koji uvek izaziva posebno interesovanja kod svih generacija,učestvuju deca iz devet vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“,Novi Sad : Zlatokosa,Vidovdanski zvončić,Svitac,Veseli vozić,Guliver,Kolibri,Cvrčak,Maslačak,Plavi čueprak.

Violinski koncert – Najava Internacionalnih susreta violinista, 28. mart,od 18:00 do 19:00 časova

Organizacija : „Muzički atelje“ – Novi Sad

U Spomen – zbirci Pavla Beljanskog,u četvrtak, 28.marta,biće održan koncert povodom predstojećih četvrtih Internacionalnih susreta violinista.Ova manifestacija održaće se od 5. do 7.aprila 2019.godine u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu,a takmičarski i koncertni deo manifestacije odvijaće se u organizaciji eminentnih profesora i saradnika ispred udruženja građana „Muzički Atelje“ – Novi Sad.Koncertom u Spomen – zbirci učesnici ovogodišnjeg takmičenja,izvođenjem dela Vieniavskog,Sarasatea,Mendelsona i drugih kompozitora,najaviće predstojeće susrete violinista.

Ulaz je slobodan.

Mesec frankofonije

Program Meseca frankofonije u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga,označavajući nastavak saradnje Spomen – zbirke sa Ambasadom Francuske u Srbiji,Francuskim institutom,kao i sa frankofonim udruzenjima.

Dečija radionica „Azurna obala kao inspiracija“,23.mart,od 13:00 do 14:30 časova

Tragajući za inspiracijom početkom XX veka pariski umetnici krenuli su put Francuske rivijere.Na Azurnu obalu odlaze i mnogi slikari zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog,poput Petra Lubarde,Milana Konjovića,Marino Tartalja,Milo Milunović.jedan od njih,Marko Čelebonović,seli se iz Pariza u Sen Trope  1926. godine,gde su ga posećivali jugoslovenski slikari Stojan Aralica,Marino Tartalja,Milo Milunović,stvarajući tamo neka od najlepših dela.Pored njih,Čelebonovićevi gosti bili su i brojni francuski umetnici: slikar Žak Salomon,pisac Lik Dirten,sineasta Rene Kler i mnogi drugi.Slušajući zanimljive priče o ovoj temi deca će slikati inspirisana delima iz kolekcije Pavla Beljanskog nastalim na obalama Južne Francuske.Radionica se realizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ Novi Sad.Ulaz je sobodan.

  Predavanje 180 godina francusko – srpskih diplomatskih odnosa i Mesec Frankofonije

30.mart ,17:00 časova

Predavač: Gordana Krstić Faj,istoričar umetnosti

U znaku Frankofonije i obeležavanja 180 godina od uspostavljanja odnosa između Francuske i Srbije,predavanje Gordane Krstić Faj,istoričarke umetnosti,posvećeno je zdanju Francuske Ambasade u Beogradu,ali i Lejli de Dampjer,francuskoj književnici.Lejla je sa suprugom Robertom de Dampjerom,tadašnjim ambasadorom,bila prva stanovnica novopodignutog zdanja.Životom i stvaralaštvom u Beogradu (1935-1937) je,povezujući Srbiju odnosno Jugoslaviju i Francusku,ostavila jedinstven trag.Tu je 1936. i 1937. godine objavila dve zbirke poezije,bibliofilska izdanja.Prva zbirka pod nazivom Belgrade izdata je u vidu mape sa litografijom Mila Milunovića dok je drugu zbirku,knjigu Reflets et mirages,opremio Dušan Janković.

Ulaz je slobodan.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *