Obilazak Stopića pećine

Na severoistočnoj strani Zlatibora i na samo 19 kilometara udaljena od turističkog centra Zlatibor, nalazi se Stopića pećina. Jedna je od najvećih istraženih pećina u Srbiji, a kako je smeštena blizu puta za Sirogojno ima veliki broj posetilaca zbog lake pristupačnosti. Kroz celu pećinu protiče Trnavski potok i time je čini rečnom pećinom koja se nalazi na nešto malo više od 700 metara nadmorske visine.

Ono po čemu se Stopića pećina izdvaja i lako prepoznaje su Bigrene kade koje su nastale tektonskim poremećajima i time je stvoreno pet velikih celina:

  • Rečni kanal
  • Svetla dvorana
  • Tamna dvorana
  • Kanal sa kadama
  • Velika sala sa kadama

Bigrene kade u pećini su izmerene čak i do sedam metara dubine, dok se u kanalu gde su veće vode stvara vodopad. Još 2009. godine je pećina uređena tako da turisti mogu doći u obilazak ove velelepne zlatiborske atrakcije, a otada se neprestano radi na proširenju staza za obilaske.

Stopića pećina se može posetiti tokom cele godine, a od 16. jula 2021. su uvedene promene u obilascima. Svakog radnog dana turisti mogu posetiti pećinu od 09:30 do 19:00 časova.

Za odrasle osobe se ulaznica plaća 250 dinara, dok za decu od 7 do 15 godina ulaz košta 150 dinara.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *